Интервю

Ади и Милен Цанови: Изследваме водата, която пием, за наша сметка

Потенциал на водорода. От него идва силата на водата, която може да бъде превърната и в такава за тялото. Правят го специални апарати, усилват или намаляват неговата способност в състава й

27 Февруари, 2024

Водата има своите тайни… Както мръсни, така и чисти, които носи в състава си. И докато, оказва се, критериите за неговото измерване са изключително занижени в световен мащаб, има една технология, която я превръща в супер мощно оръжие за човешкото здраве и подобряване на условията на живот като цяло. Тя събира в себе си трите най-важните елемента в природата – енергия, водород и кислород, и ги свързва в подобрена водна маса, която взаимодейства с вътреклетъчната среда значително по-ефикасно от т.нар. питейна, допринасяйки за нейното по-бързо освобождаване от натрупаните токсини.

Срещаме се с Ади и Милен Цанови от „Tyent Bulgaria”, за да ни разкажат повече за водната революция, която сътворяват, потенциала на лична трансформация по воден път и бизнеса, в който приносът и ползата вървят ръка за ръка.


Скъпи домакини, каква вода пием в България?

Ади: Трябва да призная, че аз не получих никаква информация, нито посредством имейл към различни институции, нито от документи на тези институции, нито информация в интернет-пространството, в което вече след толкова много години, би трябвало да има, но излиза, че липсва.  В България водата се хлорира и то на много места, на които даже не е нужно, просто защото законът казва, че това трябва да се прави. Примерно, малко село, на което водата идва от Балкана и е напълно чиста, но трябва да се хлорира, и се хлорира по най-ужасяващия начин, като с изсипва направо в каптажа на това село. Аз говоря за реален случай, защото това е нашето село…

Милен: Хората в него живеят повече от 100 години и водата никога не е хлорирана, но преди една седмица решават, че трябва да се хлорира. Ние нямаме пълна картина какво се прави. Знаем, че инспекция се прави на седмична база, правят се анализи на всички източници на вода, които захранват големите градове - това е задължителна процедура. Но какво изследват и какви са показателите, няма обществено място, където да се намери тази информация. Да кажем, водата в Монтана. Води се една дълга дискусия, че язовирът там е силно замърсен от  Огоста от тежки метали, най-вече арсен, отпреди 50 години, когато е имало златна мина и са миели самата руда и с него. И това е отивало в реката, а от нея - в самия язовир. Затова, не се препоръчва пиенето на водата от Огоста, но хората я консумират.

Ади: Много е интересно Милен, като казва, че се правят изследвания на месечна или седмична база. В същото време, обаче, дали институциите правят нещо, аз мисля, че не. Например, във Варна водата е много твърда, защото е с много висок немски градус. С него се определя твърдостта на водата. Тази твърдост на водата, първо, причинява ужасяващи неща върху цялата водопроводна система. Второ, причинява ужасяващи неща на тръбите блокове, къщи и т.н., но не се предприема нищо по този въпрос. И никога не се е предприемало, за да има някаква база, въз основа на която да се прави пречистване на този варовик, за да може към града да отива по-чиста вода. В община Чипровци, където се преместихме, за да живеем по-качествен и чист живот, там, водата също е много твърда -16 немски градуса. Ние сами си правим труда да взимаме проби, чисти проби, по специфичен начин и ги водим за наша сметка, като потребители, да изследваме какво качество вода имаме.

Да приемам ли тогава, че качествени лабораторни анализи на чешмяната вода се правят извън България...

Ади: Качествени изследвания и у нас има.

Милен: Въпросът е, че стандартите са много, много занижени в България, но аз искам да излезем извън нашата територия, да не демонизираме страната ни. Смятам, че България има едни от най-добрите водоеми и водоизточници на чиста питейна вода. И сме силно привилегировани в това отношение. Като вземем предвид Африка, Близкия изток, Индия, Пакистан, стотици държави, които буквално нямат достъп до никаква вода, да не говорим за чиста вода. Но парадоксът е такъв, това което знаем от многото книги, от многото изследвания, които сме прочели, че в Америка, например, 500 милиона души, говорим за Северна Америка - Канада, САЩ, Мексико, пият мръсна вода, без даже и да го подозират. Тези цифри не са преувеличени, просто стандартите за пиене на вода са много занижени. И те се влошават драматично с всяка една година. Естествено, населението на Земята се увеличава, замърсяването е огромен фактор. Респективно, много малко хора могат да се похвалят, че имат достъп до чиста питейна вода. Това може да се наблюдава само на определени места, т. нар. сини зони на 3500 м. надморска височина, където наистина водоизточниците са преминали през огромна филтрация, за да излязат на повърхността на Земята. От 30-те години на миналия век стартира един процес в търсене на решения на този проблем с най-чистата вода. Един екип от Русия почва да анализира и да търси, как да постигнат вода с качеството на най-добрите водоизточници във високите планински райони и стигат до процеса електролиза. Филтрация и електролиза, това е много интересно, затова искам малко да върна историята. И руският екип стига до това изключително откритие, да намерят форма и начин да пресъздадат въпросната вода в нормални битови условия. Тоест, този природен процес на електролиза, да го изведат в лабораторни условия, да разберат как точно се случва. Тоест, през каква филтрация преминава водата, за да стигне в този изключително чист вид.

В Европа близо 400 милиона души, или почти всяко семейство, пият мръсна вода.

Какво специално правят йонизиращите технологии, за да подобрят състава на водата?

Ади: Под формата на електрически заряд, кислородът и водата, всъщност, това прави йонизаторът за алкална вода у дома. Тоест, тези природни явления са вкарани в тази кутия, и вече посредством пречистване на водата през специфични филтри, преминаване след това на водата през специфични платки, които са изработени от най-благородните метали, титан и платина, това е най-скъпото в йонизатора, всъщност. Така те произвеждат чиста, прясна вода, алкална или киселина, в зависимост от нивата, с изключителен жизнен потенциал, както и невероятна окислително-редукционна способност, заради минуса на йоните в алкалната вода и тази, която е полезна за консумация през устата, готвене, почистване и т.н.

Предполагам, това е свързано с някакъв вид настройка или регулация на PH-то?

Ади: Точно така, тя се случва посредством апарата. Не е никак сложно. Съвременните апарати имат интерактивни дисплеи. Използват се и от малки, и от големи, и от възрастни хора – лесно е за всички. Контролира се водата от 7, който е показателят за неутралност и за чиста прясна вода. После, от 7 до 14 са алкалните нива, като можем да говорим и за високо водородна вода над определено алкално ниво. Съответно, под 7 са киселините нива, които също имат своята роли за човешкия организъм. Ние, даже, в нашата книга „Водна революция“ сме разписали протоколи и това са световни протоколи. Те не са само наблюдения, които ние сме изпитали върху себе си или върху хората, на които помагаме да бъдат здрави, което правим вече близо 8 години. След като победихме онкологията, победихме диагнозата рак в нашето семейство, благодарение единствено и само на алтернативните методики – там, където водата, всъщност, играе основна роля. И сме посочили тези протоколи, които са много внимателно проучени. Те са доказани и от нас, и от хората, с които работим, и от хора, които имат сериозни наблюдения и проучвания в сектор вода.

Какво трябва да знае човек, когато избира, дали да пие по-алкална, по-киселинна, или вода с горна граница, както вие споменахте, т. нар. водородна вода?

Милен: Ние сме направили много лесни, много достъпни препоръки, в няколко малки книжки към нашия продукт, за да може хората в рамките на 20 минути да се запознаят с принципите и възможностите, които могат да се използват. Такъв йонизатор може да се ползва по 70 различни начини. Може да се ползва от обикновена консумация на вода, за хидратиране на своето тяло, до почистване, дезинфекция на дома, включително детски играчки, шишета, поливане на растения, специално вода за домашните любимци… Просто приложенията са изключително много, и за да са лесни, ние сме направили няколко книжки. 

Ади: И сме разписали тези протоколи. Също, например, кучетата обикновено избират вода с определено PH. И когато за първи път прочетох това, не ми се вярваше. Но тъй като гледаме 9 домашни любимеца във вид на кучета, направихме този експеримент, да видим каква е водата, която кучетата ще избират сред наредените купички. И те наистина избират 8-8,5 PH  Тук трябва да бъде казано, че нивата надолу, както ние казваме киселинните нива, те дезинфекцират, включително, играят ролята на тоник. Например, мъж, който се бръсне, не е нужно да купува тоници с химически вещества, достатъчно е да потребява вода с киселинно ниво между 4,5 и 6,5 PH, за да затваря процеса. Ето, например. същото важи за сваляне на грим, дезинфекция на детски играчки, почистване на дома, като се започне от фаянс, плочки,  кухненски плотове, мебели и какво ли не. Нивата нагоре, примерно йонизаторите имат една уникална опция, казва се турбо - за 11 PH. Над 9,5 водата не се консумира, а служи за приготвяне на кафе, чай, супи, различни ястия. Но, с 11 PH се изчистват плодове, зеленчуци и всякакви други продукти, защото турбоводата е с толкова отрицателно ORP (окислително-редукционен потенциал), което може да надвиши и 800, което означава, че буквално дърпа пестициди, хербициди, и каква ли не друга среда, която не е полезна за човешкото тяло.

Кучетата предпочитат вода с 8-8,5 PH

Коя е причината, поради която подчертавате изрично, че алкалният състав на пречистена вода е този, който е по-полезен за организма, отколкото киселинния?

Ади: Заради водородния фактор. Водата се измерва в PH, потенциал на водорода. Човешкият организъм може да приеме определено количество от този потенциал. Затова в дисплея има и регулация Това е много важно. Водородът е най-лекият елемент и единственият способен да влезе бързо в клетката, да очисти, което означава да освободи митохондриите, нашите енергийни централи, и да изведе мръсотията и токсините навън.

Има ли някакви изследвания, предполагам има и вие ги познавате, но може ли да посочим някакви стойности спрямо период от време, когато човек приема такъв тип вода, Как се подобрява?

Милен: Ще ви кажа, аз си направих един експеримент в миналото си гладуване. Поставих един високотехнологичен кантар, който прави анализ на вътрешно-клетъчна, външно-клетъчна и общо състояние на водата на тялото. И в продължение на 14 дни правих експерименти. Примерно, не пия 14 часа вода изобщо. Не ям, не пия нищо, просто не приемам 14 часа. После първото нещо, което правя, заставам на кантара, пускам си анализа и виждам, че вътрешно-клетъчно и външно-клетъчно съм дехидратиран като цяло. Показателите веднага сочат липса на достатъчно вода. Сипвам си високо алкална вода с 9,5, близо 10 PH и почвам да пия чаша след чаша, без да бързам, пия със удоволствие. След 20 минути заставам на кантара и виждам промяната – как вътрешно-клетъчната вода намалява още повече за сметка на външно-клетъчната. Но след 30 минути консумация на вода, чаша по чаша, този баланс се осъществява, защото през това време, само в рамките на 30 минути, клетката прави мощна дифузия и изхвърля всички тези свободни радикали. Изхвърля мръсната вода отвън, защото остава силно дехидратирана, Но започвайки консумацията на вода, тя се е подготвила за следващите порции. В първите 15-20 минути на измерването, доказвам, че мощната дифузия намалява обема на вътрешно-клетъчната вода. Но, респективно, след 30 минути, вече, вътрешно-клетъчната вода е балансирана с външно-клетъчната. И, съответно, показателите ми са се вдигнали.  Аз правех в продължение на 14-15 дена постоянно изследвания, за да докажа, успоредно с апаратите на Ади, които са високотехнологични, с биорезонанс, че стигаме до  едни и същи наблюдения. Болните хора са силно дехидратирани хора.

Според вас, йонизиращите технологии в близко бъдеще, има ли шанс да навлязат в държавните ВИК услуги?

Милен: Това е много хубав разговор, на който ще ви отговоря: да, това има потенциал. Стига те да бъдат изключително разумно въведени и достъпни до всяко средностатистическо семейство. Сега по-голяма част от тези апарати са скъпи и трудно постижими. Нашата мечта и желание е, с помощта на нашия корейски партньор „Tyent“, да постигнем този резултат и да създадем продукти, които да бъдат лесно достъпни до всяко средностатистическо семейство и това да бъде уред за всяко домакинство - както са печката, пералнята, кафе-машината. Хората са склонни да похарчат по няколко хиляди за дизайнерска кафе-машина, с която правят едно-две кафета…

Ади:Които ги дехидратират сериозно, защото то кафе трябва да се пия под определени условия с много вода. 

Милен: Да, всяка чаша кафе е минус два литра вода от тялото. Просто, кафето действат по този начин – то е диуретик от най-бърз характер. Силно вярвам в това нещо, даже наскоро водих разговор с посланика на една голяма държава. И той каза - Милене, искам да ти създам предпоставки да дойдете да говориш с държавния департамент на водата и това нещо да стане държавна политика в нашата страна. За Близки изток говорим, и в момента дискутираме това нещо. И каза, имаме такава държавна политика, че ако ние го произвеждаме при нас, това може да бъде комуникирано през държавния доставчик на водата, и да се предостави апарат на всяко семейство, като им се удържа на месечна база от таксата и бъде финансирано от държавата. Там има много сериозен проблем с водата и такъв подход би решил наистина много глобални проблеми. Аз смятам, че това нещо е с потенциал в следващите, да кажем, десет години да се развива изключително активно. В момента така е организиран процесът, че едно семейство харчи между 2 и 5 хиляди лева годишно за вода, да кажем, бутилирана вода. В същото време, целият свят се е побъркал по това зелено повествование - екология, електрически автомобили...

Всяка година едно семейство в България използва и изхвърля между 3 и 7 хиляди бутилки пластмаса. 

Това беше следващия ми въпрос. Ще се преборим ли с въглеродния отпечатък?

Милен: Аз имам много големи различия в позицията си по този въпрос.

Ади: Тук става въпрос, че този отпечатък е свързан, първо с това, което произвеждаме, а после, и със събирането му, защото то трябва да се събира…

Искате да кажете, че проблемът не е толкова в производството, колкото след това в рециклирането?

Ади: Да, точно така!

Милен Както с електрическите автомобили. Те са много полезни, ама, всъщност, не са чак толкова…

Ади: Сега е страшно. Тази мръсотия, която ние виждаме навсякъде, и тя не е само в България, тя е навсякъде, обаче, на другите места има служби, които правят по-бързо почистване, е липса точно на това.

Милен: И обществата са по-социално развити.

Ади: Да кажем по-социално развити, не бих казала по-възпитани, защото последното ни пътуване в Европа сериозно ме разочарова. Голяма мръсотия, голямо чудо е и там. И не се рециклира нищо… Вие представяте ли си цялата тази пластмаса да се рециклира и да се правят някакви неща от нея? Аз съм абсолютно сигурна, че могат да се правят, като се започне от играчки,  пързалки, до, включително, хората вече правят тухли от какво ли не… И, между другото, в Китай рециклират пластмасата, в Япония също.

Говорихме много за полезни лични навици. За финал искам да разбера, според вас, кои са полезните навици в правенето на бизнес?

Милен: Имайки визия и създавайки една компания, аз никога не търся в основата да е икономическият растеж, в основата е идеята как да бъда по-полезен на обществото. Как моята идея ще помогне на хората да бъдат по-успешни по един или друг начин.

Ади: По-здрави, по-щастливи, ако искате.

Милен: И винаги съм подхождал към всяка една идея и всяка една бизнес инициатива по този начин. И рано или късно тя е водила, респективно, и до икономически напредък и растеж. Това е неизбежно в социалните условия, в които живеем. Няма компания или няма инициатива, която да съществува и да прогресира, ако тя не създава някаква добавена стойност за самата организация. Близо 30 години се занимавам с бизнес. Създали сме 3 индустрии в нашата държава, били сме пионери в тях. Това, което правим с „Водна революция“, е наистина революция. И бизнес-еволюция. 30 години опит сме ги насочили в една изключително позитивна компания, защото смятаме, че посредством знанието, посредством тази книга, ние ще накараме много хора да се замислят. Както и да тръгнат по пътя на личната трансформация, което означава, че десетки, после стотици, после хиляди, а може би и десетки хиляди семейства ще станат по-здрави, по-съзнателни и ще бъдат по-полезни на обществото. Защото кое общество искат болни хора?

вода бизнес революция екология технологии